Känkky.Artikkelit
« Takaisin artikkeleihin
« Takaisin KänkkyJuttuihin
Pistä linkki jakoon
Facebook

Twitter

Kaenkkyaiheiset jutut » Artikkelit » Porilaisen jalanjäljillä

Artikkelit

Artikkelit
Kaenkky Task Forcen tuottamaa tekstiäPorilaisen jalanjäljillä

Porilaisen jalanjäljillä

Pori, tuo lounaan karhukaupunki. Pori on suomalainen kaupunki Kokemäenjoen suistoalueella. Vuosittaiset tulvat toivat mukanaan hedelmällistä maaperää sisämaasta ja loivat pohjan muinaisporilaiselle sivilisaatiolle. Tulvat veivät käytännössä mukanaan kaikki muinaisporilaisten saavutukset (mm. Porimidi–hautarakennelmat), ja nykypäivään asti on säilynyt vain muisto menneistä kunnian ajoista sekä ruoka-annos nimeltään porilainen. No, puujalkavitsejä enempää kertomatta voisin sanoa, että Pori on ehkä hieman taantumaan päin oleva teollisuuskaupunki, joka on kuitenkin omalla tavallaan ihan idyllinen paikkakunta.
Epätieteellisen tutkimusmatkani yhtenä tavoitteena oli selvittää, miten ruoka-annos nimeltään porilainen on saanut alkunsa. Pohjatutkimuksena katselin hieman Internetiä ja ruoka-aiheisia sivustoja, mutten kuitenkaan löytänyt mitään erityistä mainintaa porilaisesta tai sen syntyhistoriasta. Kyselin historiatietoa myös oululaisilta grillityöntekijöiltä ja sainkin joitain vihjeitä porilaisen nimen historiasta. Kenttätutkimus olisi kuitenkin suoritettava, joten pakkasin laukkuni ja hyppäsin etelään menevään junaan.

Aamun Pendolino oli armollinen ja ohitti kituvat radanvarren tuppukylät. Pendolinon penkki ei kylläkään antanut minkäänlaisia mahdollisuuksia levolliseen nukkumahetkeen, ja saavuinkin Tampereelle melko väsyneessä mielentilassa. Matkasuunnitelman olin tehnyt siten, että ehdin nähdä Tampereella paikallisia nähtävyyksiä kuten Jalla Jalla –ruokapaikan ja erittäin omaperäisesti nimetyn Big Tits –erotiikkaravintolan. Mustaa makkaraa en uskaltanut tilata. Kaupungilla sekoilun jälkeen hyppäsin Poriin menevään paikallisjunaan ja saavuin iltapäivällä tuohon Lounais-Suomen savupiippukaupunkiin, jossa Porin panimoiden mallas tuoksui.

Kenttätyötä

Tutkimusretki alkoi lähigrillikierroksella, jolla kyselin mitä grillinpitäjät mahdollisesti tiesivät porilaisesta. Tiedot jäivät melko niukoiksi; lähinnä arveltiin että porilainen olisi kehitetty Helsingissä 50-luvulla Satakuntatalolla ja että sitä olisi myyty Helsingin Kauppatorilla. Näiden tietojen pohjalta porilaista ei siis ollut varsinaisesti Porissa kehitetty, vaan se oli enemmänkin mahdollisten ulkoporilaisten kotiseutuikävissään kehittämä tuote. Otin yhteyttä agenttiimme Helsingissä ja pyysin häntä selvittämään Kauppatori-connectionin. Yhden vihjeen perusteella porilaista käsittelevä artikkeli olisi vastikään julkaistu jossain paikallislehdessä, joten suuntasin seuraavaksi matkani paikalliseen kirjastoon. Tutkin kaikki Porissa ilmestyvät lehdet reilun kahden viikon ajalta, mutta mitään en sitten löytänyt. Sain kyllä aika hyvän kuvan porilaisista uutisaiheista ja niiden puutteesta.

Oulusta sain mukaani mielenkiintoisen vihjeen, jonka mukaan porilaisen nimi voisi tulla siinä käytettävästä makkarasta. Tämä tieto täydentyikin toisella Porista saadulla samansuuntaisella vihjeellä; patonkeja ja muuta evästä myyvän liikkeen myyjä kertoi wanhasta porilaisesta lihamestarista, joka piti lihatiskiä Kauppahallissa ja voisi tietää aiheesta enemmänkin. Samalla selvisi, että paikallisen grillikulttuurin entinen keskus oli mahdollisesti ollut useita vuosikymmeniä samalla paikalla ollut Torigrilli. Nyt eläkkeelle siirtyneen grilliyrittäjän tilalle oli tullut Hesburger. Paikallisia erikoisuuksia olivat olleet juuri porilaiset ja bratwurstit.
Porin Kauppahalli löytyi nopeasti muutaman kymmenen metrin päästä. Myös mainittu lihatiski löytyi ja paikalla oli myös Wanha Lihamestari. Käydyn keskustelun pohjalta selvisi, että aidossa porilaisessa käytetään vanhalla satakuntalaisella reseptillä valmistettua porilaista sipulimakkaraa. Tätä makkaraa valmisti nyt jo lakkautettu SOT (Satakunnan Osuusteurastamo), joka valmisti myös aiemmin mainitut bratwurstit. Teurastamon lopetettua vanhaa reseptiä vaalii Liha-Pekka, joka valmistaa kyseistä sipulimakkaraa "Metsästäjä"–nimellä.

Mysteeri selviää

Näiden tietojen kera palasin lopulta useamman mutkan kautta takaisin Ouluun, kaivoin esiin Liha-Pekan puhelinnumeron ja otin häneen yhteyttä. Kerättyjen pohjatietojen perusteella sainkin vastauksen mieltäni askarruttaneisiin kysymyksiin. Tässä siis haastattelun anti lyhennettynä:

Aloite porilaisen Porilaisen kehittämiseksi syntyi todellakin 50-luvulla Satakuntalaisen osakunnan ansiosta Helsingissä. Tuolloiset ylioppilaat kaipasivat jotain kotimaakunnastaan muistuttavaa tuotetta heidän omistamallaan grillillä myytäväksi. Grilli sijaitsi ehkä Kolmen Sepän patsaan läheisyydessä. Tehtävä erikoisuuden kehittämiseksi annettiin Satakunnan Osuusteurastamon lihamestarille, Joel Väärtille. Tavoitteena oli luoda hampurilaismainen, valkosipulinen ja lihaisa grilliherkku. Tuotekehittelyn tuloksena saatiinkin aikaiseksi juuri tähän tarkoitukseen sopiva makkaratyyppi - Metsästäjä. Samalla myös kehitettiin sivutuotteena Porin nakki, joka on tehty sekoittamalla Metsästäjämassaa ja tavallista nakkimassaa.
Aitoon porilaiseen tulee siis kahden paahdetun leipäsiivun väliin noin sentin paksuinen massa Metsästäjää. Täytteeksi tulee raakaa sipulia hakkeena tai renkaina, kurkkusalaattia, sinappia ja ketsuppia. Aitouden tuntee nimenomaan leivästä (ei sämpylästä) ja makkarasta. Porilaisessa pitää olla valkosipulin maku! Lihaisuus makkaraan saadaan lisäämällä porsaan paistia vasta makkaranvalmistuksen viime vaiheessa.

Porissa aitoja porilaisia saa ainakin Pikku Karhusta ja Porin torilla sijaitsevasta kahvila-kioskista. Itse Metsästäjä-makkaraa myy T:mi Lihakoski Kauppahallissa. Liha-Pekka pyysi välittämään terveiset, että jos Metsästäjä kiinnostaa, häneen voi ottaa suoraan yhteyttä.

Tutkimustehtävä saatiin siis päätökseen ja vastaus löytyi. Kävellessäni yöllä rautatieasemalta kotia kohti hain vielä yhden paikallisen porilaisen iltapalaksi. Vaikka resepti ei alkuperäinen enää ollutkaan, maittoi viidenkymmenen vuoden taipaleen tehnyt ruoka oikein hyvältä. Mitä kaikkea porilaiset meille voisivatkaan syöjistään kertoa!

Kiitokset: Kino Grilli, Grilli Pieni Karhu, Kulma Grilli, Eväsherkku, Porin kaupunginkirjasto, Late, Wanha Lihamestari (T:mi Lihakoski Porin Kauppahallissa) ja Liha-Pekka.

Liha-Pekka: Pekka Välimäki, GSM 044 701 6061.
Pistä linkki jakoon

Facebook     Twitter

Teksti: Petteri / Kaenkky Task Force
Julkaistu: tiistaina, 04.01.2005 00:50

Päivittäjä: Petteri / Kaenkky Task Force
Päivitetty: maanantaina, 03.01.2005 23:59Kommentoi artikkelia

Nimimerkkisi  
Kommentti

Ohje:
2x Enter
 = kappalevaihto
Olen lukenut Kaenkky.com moderointilinjan ja hyväksyn sen.
 ^   Huom! Rasti ruutuun on pakollinen kommentoidessa.
KänkkyAuth IP-osoitteesi perusteella et ole kotoisin Suomesta, joten ole hyvä ja todista olevasi ihminen valitsemalla oheisista alasvetovalikoista oikeat täytteet kinkku-aura-ananas -pizzaan. Mikäli valintasi ovat virheelliset, kommenttia ei tallenneta järjestelmään lainkaan.

Kokoa kinkku-aura-ananas -pizza, ole hyvä:Kommentit

Aito porilainen tehdään leivänpaahtimella... paahdetaan paahtoleipä, makkara on nykyään sipulimakkara.. jonka pitää olla (vähintään) peukalon vahvuinen siivu.. eikä vähempää... ja paistetaan sopivan tummaksi paistinpannulla.. paahtoleivän ja sipulimakaran väliin tulee mausteeksi ainoastaan sinappi ja pilkottu sipuli.. jos joku muuta väittää ... ei tiedä mitään porilaisesta.. porissa ei saa nykyään enää kunnon porilaista...(Paavo kerpele!!) vaan lauantai makkaraa, salaattia ja hampurilaisen sämpylällä ja majoneesilla ym... ym... ... tuolla ruualla ei ole mitään tekemistä PORILAISEN kanssa.. teen parempia porilaisia pattayalla.. tosi on !!!! Däääämmm :)
niin ja itsekin kaipåailen tuota kunnon "metsästäjää" sipulitee kun ei maistu entiseen verrattuna miltään! :/
erinomainen artikkeli, tosin olis voinu reissusta vaikka vielä pitemmänkin sepustuksen kirjoittaa. Rupes oikeen alkuperäsenä porilaisena hymyilyttää :)
Äitini piti 1970 -kioskia Tampereella ja siitä on jäänyt opiksi, että Porilainen tehdään sipumakkarasta paahtoleipään.

Sipulisilppu tehtiin silloin kioskissa itse. Sipulia ja aavistus etikkaa. Sipuli kun tekeytyy, niin ei ole enää niin voimakasta. (Sipulilajit ovat vähän erilaisia nykyään myöskin, eivät ole niin voimakkaita, eivätkä itkeä leikatessa entiseen malliin, mutta eivät ole myöskään tekeytyessään niin maukkaita kuin voimakkaammat.)

En juurikaan itse syö enää Porilaisia, koska ne ovat aika kaukana siitä mihin makunystyrä joskus ovat tottuneet. Kotona joskus teen kavereiden yllätykseksi sopivasta makkarasta.

Ja muuten, loistava artikkeli!

Porilainen. Ensimmäinen grilli herkkuni. Vaikka tosin eihän mulla ikääkään ole kuin 26 vuotta. No asiaan. Tuosta Aittaluodon Grillistä, on noin 20 vuoden kokemus. Japitää kyllä sanoa että sieltä tosiaan sai parhaat porilaiset (en tiedä onko enään olemassakaan). Viimeksi kun olen ohitse kulkenut niin muistaisin nähneeni paikalla jonkin leipomon. Mutta juu, aidosta porilaisesta en sitten tiedä, kun tapasivat pistää porilaisen väliin omatekoista majoneesia. Joka kilpaili maullaan Hesburgerin vastaavien kanssa. Muista porilaisista grilleistä on myös kokemuksia, ja useimmista paikoista kyllä porilaisensa saa juurikin paahtoleivässä. Ja sipuliteemakkaraahan sinne väliin kuuluu. Joissain yhteyksissä olen törmännyt myös porilaiseen jossa aitoina täytteinä on ollut ainoastaan sinappi, ketsuppi ja suolakurkku. Mutta variaatioita toki on yhtä paljon kuin tekijöitäkin.
Aittaluodon grilli Keski-Porin kirkon kupeessa tituleeraa itseään "alkuperäisen porilaisen kotina". Tämä on tutustumisen arvoinen kohde, jossa muutkin tuotteet ovat ensiluokkaisia ja edullisia nälän sammuttajia.
mistä metsästäjä-makkaraa saa helsingistä ? porilaisen resepti houkuttelee !
Anonyymi - 19.01.2005 16:49
Petteri/KTF on muokannut kommenttia 20.01.2005 15:20
Loistava, asiantunteva (hyvin opiskeltu aihe) artikkeli. Vanhana porilaisena oli mukava lukea juttua synnyinpaikkakunnalta. Osin jopa sellaista tietoa, jota alkuperäni vuoksi silloin tällöin Oulussa kysytään ja johon en täydellistä vastausta ole pystynyt antamaan. Jatka samaa rataa. Miten olisi esim. Lörtsyt Itä-Suomessa. Satakunnassa muuten myydään monessa paikassa tuotetta nimeltä paikkakuntalainen. Porilaisen jäljitelmä ilman että pitää mainita Pori-sanaa. Tämä antaa mahdollisuuden soveltaa lähes mitä tahansa makkaran ja leivän yhdistelmää.
Kaenkky Task Force  Kaenkky Task Force vastaa:

Petteri / KTF: Mjoo, noita tutkivan journalismin juttuja tullee varmaan lisääkin. Vähän sen mukaan niitä aina tehdään kun aiheita syntyy ja tien päällä tulee oltua. Kiitos palautteesta!
Kappas kun tekaisin tuossa yksi ilta balkanporilaisen, ja leiväksi pistin paahtoleipää jota sattui olemaan kaapissa.. hyvä oli ei voi muuta..
Kokemus Kokemäen alueella - 04.01.2005 09:26
Kesällä olin yötä paikkakunnalla nimeltä Kullaa. Tilasin siellä paikallisesta (ainoasta) ravitsemusliikkeestä Porilaisen. Sain kahden paahtoleivän välissä olevan makkaran mausteilla, siis tavallisenoloisen paahtoleivän. Kerroin, että Oulussa Porilaiset leipä on aivan erilainen, jolloin myyjätär rupesi tarinoimaan... Paahtoleipä on kuulemma alkuperäinen porilaisen leipä, eikä näitä alkuperäisiä kuulemma enää saa edes Porista. Paikalliset baarin asiakkaat olivat asiasta yhtä mieltä, että Kullaassa vielä sai aitoja porilaisia.

» Sivun alkuun